O căsuţă eco din oraşul-staţiune Sângeorz-Băi este recomandată de un site renumit care promovează vacanţe neconvenţionale în 190 de ţări din lume. Căsuţa din cob, finalizată recent, pare desprinsă din poveştile cu spiriduşi și a avut deja primii oaspeţi străini, sosiți din Olanda, care au fost fascinaţi atât de construcție cât și de peisaj.

În spatele acestui proiect deosebit se află inginerul Paul Axinte, care locuieşte în Belgia de mai bine de 10 ani. El și soţia sa, Ann, îşi doreau de mult timp o căsuţă de vacanţă pe plaiurile natale ale lui Paul. Iniţial au luat în calcul una tradiţională din lemn, însă au renunţat la idee când au descoperit casele natural din cob, cu acoperiş din iarbă, scrie adevarul.

Paul a participat chiar şi la un workshop în Belgia pentru a învăţa noţiunile elementare. A urmat o perioadă lungă de documentare, iar în anul 2012 a început construcţia „popasului verde”, cum numește casa. Materialul de construcţii principal, cobul, este un amestec de lut, paie, nisip şi apă, căruia îi este adaugată o tencuială specială numită Tadelakt, originară din Maroc, folosită la hammam-uri (n.r. - saună umedă). Casa are acoperiş vegetal, acoperit cu plante. 

Căsuţa este compusă din două dormitoare şi o baie la parter, iar living-ul şi bucătăria se află la mansardă. A fost construită în mai multe etape, fiind folosit lut şi forţă de muncă din Sângeorz-Băi.

Întreaga construcţie a fost finalizată în 2014, a costat în jur de 30.000 de euro și a atras atenția imediat, atât arhitecților cât și turiștilor.

Sursa: magazinuldecase